MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Do kanapek podaję cukinię marynowaną na szybko. Zrobisz ją w 15 minut. Ostatnio to mój ulubiony sposób na warzywo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do kanapek polecam podać cukinię marynowaną w occie jabłkowym z olejem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Do kanapek polecam podać cukinię marynowaną w occie jabłkowym z olejem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na zjedzenie cukinii? Polecam ci zrobić szybką marynatę z octu jabłkowego, oleju i przypraw. Zazwyczaj dodaję go do domowych kanapek z wędliną, twarożkiem lub zapiekam w tostach z serem. Schłodzone w lodówce miękną i przechodzą smakiem suszonych przypraw. Zachęcam cię też do nierezygnowania z użycia czosnku. Właśnie on nadaje smaku marynowanej cukinii.

W skrócie

W sezonie na świeżą cukinię lubię jeść ją na surowo. Często robię ją w formie zdrowej sałatki, jednak to cukinia marynowana ma najwięcej smaku i jest banalnie prostym dodatkiem do kanapek. Ziołowego smaku dodaję poprzez użycie suszonego oregano i mielonego czosnku. Jednak możesz wybrać swoje ulubione składniki. Szczególnie polecam te wchodzące w skład ziół prowansalskich np.: tymianek, bazylię i rozmaryn. Cukinię marynuję w occie jabłkowym, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki, to sprawdzi się sok z cytryny. Wybieraj młodą i małą cukinię, która ma lekko słodki smak. Nie bój się eksperymentować, aby otrzymać swoją ulubioną wersję.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania marynowanej cukinii

Widok z góry na cukinię marynowaną w szklanej misce
Smacznego! Anna Daniluk

Cukinia marynowana na szybko – prosty przepis do kanapek

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 mała cukinia,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • wedle uznania łyżeczka białego sezamu do podania.

Może cię także zainteresować:

Ja zrobić cukinię marynowaną?

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój na mandolinie w cienkie plastry. Możesz pokroić je wzdłuż, aby powstały cienkie wstęgi, lub wszerz na plasterki.
  2. W misce wymieszaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól, pieprz, czosnek i oregano.
  3. Plastry cukinii włóż do miski, wlej marynatę i dokładnie wymieszaj.
  4. Zrób to czystymi dłońmi, aby zalewa weszła we wszystkie plasterki cukinii.
  5. Cukinię marynuj w lodówce przez 10 minut.
  6. Po tym czasie nadmiar płynu możesz odcedzić.
  7. Gotowe zamarynowane cukinie układaj na kromkach chleba z wędliną lub twarożkiem.

Cukinia marynowana do pizzy

We Włoszech marynowana cukinia jest częstym składnikiem pizzy. W takim przypadku 200 g poszatkowanych w plastry cukinię zalej 3 łyżkami oliwy, przypraw solą, pieprzem i suszoną bazylią do smaku. Dodaj poszatkowany drobno czosnek, wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. Przed pieczeniem układaj na wytrawnym spodzie.

Mam nadzieję, że ten prosty sposób zachęci cię do jedzenia cukinii na surowo.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Do kanapek podaję cukinię marynowaną na szybko. Zrobisz ją w 15 minut. Ostatnio to mój ulubiony sposób na warzywo - Strona Kuchni

Wróć na piaseczno.naszemiasto.pl Nasze Miasto