Spis treści
Tarta czekoladowa to klasyczny i ponadczasowy deser, który rozpieści podniebienia nie tylko miłośników czekolady. Kremowa masa czekoladowa na kruchym – a jakże – czekoladowym spodzie to uczta dla zmysłów. Pamiętaj, żeby użyć dobrej jakości gorzkiej czekolady, która zawiera minimum 50 procent kakao. Wypróbuj przepis na tartę czekoladową.
Tarta czekoladowa – przepis na klasyczny deser z czekoladą
Liczba porcji: 12-16 porcji
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: łatwy
Forma do pieczenia: o średnicy 22-23 cm
Składniki:
Kruche ciasto:
- 180 g mąki,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g kakao,
- 80 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Krem czekoladowy:
- 250 g gorzkiej czekolady (min. 50 procent zawartości kakao),
- 150 ml śmietanki kremówki 30 procent,
- 50 g masła,
- opcjonalnie: owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki).
Jak zrobić tartę czekoladową?
Przygotowanie:
- Mąkę wysyp na stolnicę lub do miski.
- Do mąki dodaj pozostałe suche składniki: kakao, cukier puder i sól. Wymieszaj.
- Zimne masło pokrój na kawałki.
- Pokrojone masło dodawaj partiami do suchych składników, siekając je nożem lub mieszadłem robota kuchennego do momentu, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
- Dodaj jajko i zagniataj lub miksuj ciasto, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
- Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyciągnij ciasto z lodówki, przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj między nimi ciasto.
- Formę na tartę posmaruj masłem, a środek oprósz bułką tartą – pomoże to zapobiec przywarciu ciasta do formy.
- Ostrożnie ściągnij z ciasta jeden arkusz papieru, włóż ciasto do formy na tartę i zdejmij drugi arkusz.
- Ułóż ciasto w tarcie, doklejając je na bokach formy. Odetnij to, co wystaje poza formę.
- Spód tarty nakłuj widelcem i wstaw do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
- Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, wyjmij formę z tartą, przykryj ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (np. groch lub suchą fasolę) i wstaw do piekarnika.
- Ciasto piecz przez ok. 20 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika, usuń obciążenie i folię lub papier. Piecz przez kolejnych 10 minut.
- Upieczony spód tarty wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
- Kiedy ciasto stygnie, przygotuj krem czekoladowy: czekoladę drobno posiekaj, a masło pokrój w kostkę.
- W niewielkim garnku zagotuj śmietankę kremówkę.
- Gorącą śmietankę przelej do miski i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a krem będzie jednolity.
- Do miski ze śmietanką i czekoladą dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści.
- Krem czekoladowy wyłóż na spód tarty i odstaw na kilka godzin. Jeżeli chcesz, możesz przed podaniem udekorować tartę czekoladową owocami. Smacznego!
Jak wyjąć tartę z formy?
Większość form do tarty ma karbowaną lub rowkowaną krawędź, choć zdarzają się też takie, które mają prostą krawędź. Niektóre formy do tarty są jednoczęściowe, a inne dwuczęściowe, z wyjmowanym dnem. Czasami wyjęcie perfekcyjnie wyglądającej tarty z formy może być problematyczne i zepsuć cały efekt.
Jak wyjąć tartę z formy, żeby ciasto nie ucierpiało?
- Weź solidny, wolnostojący przedmiot, który jest nieco mniejszy niż otwór w dnie formy. Może to być np. mała odwrócona metalowa miska.
- Umieść tartę na wybranym przedmiocie i ostrożnie zsuń pierścień z tarty i podstawki. Następnie wystarczy zdjąć tartę i zsunąć ją z dolnej obręczy na talerz lub paterę.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?